UMC logo
Kh logo
SEIN logo
Copyright 2017- 2024
TeleConsortium Aanvalsdetectie
UMC logo
Kh logo
SEIN logo
Copyright 2017 - 2022


Epicare

 

 

Korte beschrijving

 

​​De Epi-Care 3000 wordt aan het bedmatras bevestigd​ en detecteert de bewegingen van tonisch-clonische aanvallen.

 

 

Kenmerken

 

Epicare 3000

bedmatras, tonisch clonische nachtelijke aanvallen

 

 

Aanvalssoort dat gedeteerd wordt

 

Tonisch clonische aanvallen

 

Leeftijd, gewicht specifiek

 

niet van toepassing

 

 

Tijdstip van gebruik

 

nacht

 

Manier van werking

 

De Epi-Care 3000 heeft een sensor die aan het bedmatras wordt bevestigd. Deze sensor registreert de bewegingen van tonisch-clonische aanvallen als iemand op bed ligt. Als er een aanval wordt bemerkt, wordt er een alarm gegeven door een base unit naast het bed. Het alarm kan doorgestuurd worden naar een pieper. Deze pieper heeft een bereik van ongeveer 50m binnenshuis. Het is ook mogelijk een telefoon aan te sluiten zodat een ouder of verzorger gebeld wordt als er een aanval is.

De gevoeligheid kan worden aangepast aan de hand van de leeftijd en de behoeften. Tevens kan worden ingesteld hoe snel een alarm af gaat na het begin van een aanval. ​De laatste 20 meldingen met begin- en eindtijd en parameters over de gevoeligheid worden bewaard en kunnen worden bekeken.

 

Voor wie geschikt?

 

Kinderen en volwassenen..

 

Specificatie tabel

 

Kenmerk Toelichting
Naam apparaat Eicare 3000
Soort apparaat De Epi-Care 3000 wordt aan het bedmatras bevestigd​ en detecteert de bewegingen van tonisch-clonische aanvallen
Tijdstip gebruik Nacht
Waar bruikbaar Binnenshuis onder bedmatras
Geschikt voor type aanval tonisch clonische aanvallen
Detectie/monitoring/alarmering detecteert en alarmeert
Aangeraden leeftijd gebruik niet leeftijd specifiek
Aangeraden gewicht gebruik geen
Prijsindicatie onbekend, meestal geen vergoeding verzekering
Wetenschappelijk onderbouwd nee
Website producent https://danishcare.co.uk/epicare-3000externe_link
CE markering CE class 1 registratie (vanaf 2017)

 

Gebruikerservaringen

 

Geen bekend alhier

 

Wetenschappelijk onderzoek

 

 

- Borusiak P, Bast T, Kluger G, Weidenfeld A, Langer T, Jenke ACW, Wiegand G;

A longitudinal, randomized, and prospective study of nocturnal monitoring in children and adolescents with epilepsy: Effects on quality of life and sleep;

Epilepsy Behav; 2016; 61(n.a.); 192-198  

- Van de Vel A, Verhaert K, Ceulemans B;

Critical evaluation of four different seizure detection systems tested on one patient with focal and generalized tonic and clonic seizures;

Epilepsy Behav; 2014; 37(n.a.); 91-94 

 

 

 

Externe website:

https://danishcare.co.uk/epicare-3000externe_link

 

 

Epicare Mobile en Epicare Free

 

EpiCare FreeDe EpiCare Free (voor gebruik binnenshuis)  en de EpiCare Mobile (voor buitenshuis) werkt met een 3 dimensionale bewegingssensor (accelerometer) die om de pols gedragen kan worden. Deze sensor reageert op tonisch-clonische schokken (die langer dan 15 seconden duren) en geeft via bluetooth een signaal naar de controle unit of smartphone die dan alarmeert met een geluidsignaal. Het wordt geschikt geacht vanaf 10 jaar. Het heeft een log functie.
Het opladen duurt 1 uur, dus er is 23 uur per dag een detectie mogelijkheid. Het bereik is 20 meter (en kan met repeaters iets worden vergroot). Ook is er een Android app (EpiCare Mobile), die de bewegingsvrijheid verder verhoogd. Het is ook mogelijk locatieafhankelijk contacten waar het alarm naar toe gestuurd wordt, in te stellen. (Het gelogde bestand kan worden geemaild).

 

In een wetenschappelijke studie werd een sensitiviteit voor tonisch clonische aanvallen genoemd van 89,7%; valse alarmen 0.2/dag  [Beniczky2013].

 

 

 

 

 

 

 

 

QuaVadis logoExterne website: https://danishcare.co.uk/epicare-mobile/#epilepsy-detection-you-can-bring-everywhere externe_link


Wetenschappelijke studies:

- Beniczky2013:   Beniczky Sandor, Polster Tilman, Kjaer Troels W., Hjalgrim Helle; Detection of generalized tonic-clonic seizures by a wireless wrist accelerometer: a prospective, multicenter study.; Epilepsia; Epilepsia; 2013; 54(4); e58-e61; Brontotaal: Epilepsia. 2013 Apr;54(4):e58-61. doi: 10.1111/epi.12120.


Ontwikkeling / Producent:

Rigs ziekenhuis (Kopenhagen, Denemarken) en Epilepsieziekenhuis in Dianalund (Kopenhagen, Denemarken); Danishcare; wordt in Nederland geleverd via QuoVadis (qvn.nl externe_link).

 

Gebruikerservaringen:

Geen