UMC logo
Kh logo
SEIN logo
Copyright 2017- 2024
TeleConsortium Aanvalsdetectie
UMC logo
Kh logo
SEIN logo
Copyright 2017 - 2022


Emfit

EmfitBedMatras

Korte beschrijving

 

De Emfit movement monitor werkt met een mat die onder het matras wordt gelegd en reageert op schokken bij een tonisch-clonische aanval.

an worden ingesteld hoe snel een alarm af gaat na het begin van een aanval; de tijdsduur van de snelle bewegingen waarna een alarm optreedt, kan worden ingesteld op 10, 13, 16 of 20 seconden. Ook de gevoeligheid kan worden aangepast aan de hand van het gewicht en de behoeften, waarbij er gekozen kan worden uit 9 verschillende gevoeligheden. Daarnaast kan ingesteld worden dat er een melding volgt als iemand het bed verlaat en niet terugkeert binnen de iingestelde tijd.

 

 

Kenmerken

 

bedmatras, tonisch-clonische aanvallen,nachtelijk

 

 

Aanvalssoort dat gedeteerd wordt

 

Tonisch clonische aanvallen

 

Leeftijd, gewicht specifiek

 

De Emfit movement monitor is geschikt voor kinderen en volwassenen.

 

 

Tijdstip van gebruik

 

's nachts (in liggende houding)

 

Manier van werking

 

De Emfit Movement monitor bestaat uit een flexibele sensor die onder het matras wordt gelegd en bewegingen registreert. Indien er snelle bewegingen worden geregistreerd die passen bij een tonisch-clonische aanval en die langer aanhouden dan een vooraf ingestelde duur, volgt er een alarm op de bedienunit naast het bed. Het systeem kan ook aangesloten worden op een zusteroproepsysteem of zorgtelefoon.

 

Voor wie geschikt?

 

Voor kinderen en volwassenen met nachtelijke klinisch urgente (tonisch-clonische aanvallen hebben.

 

Specificatie tabel

 

Kenmerk Toelichting
Naam apparaat Emfit Movement monitor
Soort apparaat mat onder de matras  die schokken detecteert
Tijdstip gebruik Nachtelijk
Waar bruikbaar Binnenshuis
Geschikt voor type aanval tonisch clonische aanvallen, clonische aanvallen
Detectie/monitoring/alarmering detecteert en alarmeert
Aangeraden leeftijd gebruik alle leeftijden
Aangeraden gewicht gebruik geen
Andere eisen gebruik geen
Prijsindicatie eenmalige aanschaf ong 1000 euro (via QuaVadis)
Wetenschappelijk onderbouwd zie verder
Website producent emfit.com/ en www.qvn.nl/producten/alarmeren/epilepsie-alarm/emfit-epilepsie-signalering/  externe_link
CE markering ja 

 

Gebruikerservaringen

 

Een groot deel van de patienten en zorgprofessionals zijn tevreden over het gebruik, met name indien bij testen van de apparatuur gebleken is dat de Emfit movement monitor geschikt is.

 

Wetenschappelijk onderzoek

 

Anderson 2017: Safety at The William Quarrier Scottish Epilepsy Centre; Seizure, 2017 Dec;53:10-12 

In 84% van de tonisch clonische aanvallen alarmeerde de Emfit. Redenen voor niet alarmeren: 4% van de aanvallen duurden niet lang genoeg of de aanval bestond vooral uit tonische aanspanning (weinig schokken) (6%); 4% van de mensen vielen vroeg in de aanval uit bed en bij 2% ging het alarm niet af. 

 

Van Poppel et al 2013: Prospective Study of the Emfit Movement Monitor Kate Van Poppel, Stephen P. Fulton, Amy McGregor, Michelle Ellis, Andrea Patters, and James Wheless Journal of Child Neurology 28(11) 1434-1436, 2013. 

Emfit detecteerde 85% van de nachtelijke gegeneraliseerde tonisch clonische aanvallen bij kinderen en jong volwassenen.

 

Van de Vel 2014: Critical evaluation of four different seizure detection systems tested on one patient with focal and generalized tonic and clonic seizures. Van de Vel A, Verhaert K, Ceulemans B. Epilepsy Behav. 2014 Aug;37:91-4

4 verschillende aanvalsdetectiesystemen werden bij een 8-jarige patiente getest in een epilepsie woonvorm in Belgie. 54 van de 69 aanvallen werden gedetecteerd (sensitiviteit van 78%). De aanvallen die niet gedetecteerd werden betroffen onder andere 1 tonische aanval en 6 aanvallen waarbij de clonien beperkt bleven tot het gelaat.

 

Narechania AP, Garić II, Sen-Gupta I, Macken MP, Gerard EE, Schuele SU (2013). Assessment of a quasi-piezoelectric mattress monitor as a detection system for generalized convulsions. Epilepsy Behav, 28(2):172–6.

Studie bij 51 volwassen patienten. Er werd in totaal 3741uur geregistreerd, waarbij er 18 gegeneraliseerd tonisch clonische insulten optraden. Zestien hiervan werden door de Emfit gedetecteerd, gemiddeld binnen 9 seconde na het optreden van bilaterale clonische bewegingen. Er waren 21 fout positieve alarmen, allemaal tijdens waak, en met name bij ritmische bewegingen.

 

 

Externe website: QuaVadis logo

https://nightwatchepilepsy.com/nl/ externe_link

 

Overzicht
vaak gestelde
vragen (FAQ)

 
Zoeken
 

Stel een
nieuwe
vraag

Opgeven voor
wetenschappelijk
onderzoek

 

Deze site maakt gebruik
van Google Analytics.