UMC logo
Kh logo
SEIN logo
Copyright 2017- 2022
TeleConsortium Aanvalsdetectie
UMC logo
Kh logo
SEIN logo
Copyright 2017 - 2022


Nightwatch

Nightwatch

Korte beschrijving

 

De Nightwatch is een armband die alarmeert op nachtelijke, urgente aanvallen (tonisch-clonische, tonische en hypermotore aanvallen) bij kinderen en volwassenen.

Het is een Nederlands medisch hulpmiddel voor het detecteren van klinisch urgente epileptische aanvallen tijdens de slaap. Het systeem bestaat uit een armband die draadloos contact heeft met een basisstation. Het kan gedurende de slaap de hartslag en bewegingen van de drager meten. NightWatch is geoptimaliseerd om mogelijk gevaarlijke epileptische aanvallen te detecteren, waaronder tonisch-clonische, hyperkinetische en langer durende (>30s) tonische aanvallen. Wanneer het systeem een mogelijk zware epilepsie aanval vermoedt, dan wordt er een waarschuwingssignaal gegeven naar het basisstation. Het product is geregistreerd als medisch hulpmiddel en heeft een CE markering. 

 

 

Kenmerken

 

armband, tonisch-clonische aanvallen, tonische aanvallen

 

 

Aanvalssoort dat gedeteerd wordt

 

Tonisch clonische aanvallen

 

Leeftijd, gewicht specifiek

 

niet van toepassing

 

 

Tijdstip van gebruik

 

's nachts (in liggende houding)

 

Manier van werking

 

De armband registreert hartslag en bewegingen en alarmeert bij het specifieke patroon van nachtelijke klinisch urgente aanvallen (tonisch-clonische, hyperkinetische en langer durende (>30s) tonische aanvallen). 

Alle alarmen gaan direkt door naar het basistation. De alarmen kunnen ook doorgestuurd worden naar mobiele telefoons en oproepsystemen. De NightWatch kan een dagboek bij houden van alarmen. Dit kan alleen als de NightWatch verbonden is met internet. Als gebruiker kan je het dagboek raadplegen via de NightWatch portal. En het jan gekoppeld worden aan Helpilepsy app.

 

Voor wie geschikt?

 

Voor kinderen (4+) en volwassenen met nachtelijke klinisch urgente aanvallen (tonisch-clonische, hyperkinetische en langer durende (>30s) tonische aanvallen).

 

Specificatie tabel

 

Kenmerk Toelichting
Naam apparaat Nightwatch 
Soort apparaat armband
Tijdstip gebruik Nachtelijk
Waar bruikbaar Binnenshuis
Geschikt voor type aanval tonisch clonische aanvallen, tonische aanvallen, clonische aanvallen, myocloniien
Detectie/monitoring/alarmering detecteert en alarmeert
Aangeraden leeftijd gebruik vanaf 4 jaar
Aangeraden gewicht gebruik geen
Andere eisen gebruik geen (verdragen armband)
Prijsindicatie eenmalige aanschaf ong 1500 euro
Wetenschappelijk onderbouwd weinig, zie referentie lijst
Website producent https://nightwatchepilepsy.com/nl/ externe_link
CE markering ja 

 

Gebruikerservaringen

 

In beide publicaties (zie wetenschappelijk onderzoek) werd gevraagd naar de ervaringen bij dagelijks gebruik. De meeste mensen waren tevreden met het apparaat en vonden het eenvoudig in gebruik..

 

Wetenschappelijk onderzoek

 

1. Arends J., Thijs R.D., Gutter T. et al. Multimodal nocturnal seizure detection in a residential care setting: 

A long-term prospective trial. Neurology 2018; 91:1-10. Een studie met 28 personen tussen 15-67 jaar met nachtelijke klinisch urgente aanvallen (tonisch-clonische, hyperkinetische en langer durende (>30s) tonische aanvallen), uitgevoerd in een begeleid wonen setting met video controle. De NightWatch werd gemiddeld ruim nachten gedragen. Ongeveer 85% van deze aanvallen werd gezien door het apparaat. Er was gemiddeld 1 vals alarm per 5 dagen. 

2. Westrhenen A. van, Lazeron R.H.C., Dijk J.P. van et al., Multimodal nocturnal seizure detection in children with epilepsy: a prospective, multicenter, long term, in-home trial. Epilepsia 2023; May 17. doi:10.1111/epi.17654. Een studie met 51 kinderen van 4-16 jaar in de thuis situatie. Ongeveer 90% van alle klinisch urgente aanvallen werd gedetecteerd. Het aantal onterechte alarmen was 0,04 per uur. Ouders rapporteerden lagere stress scores na gebruik van de NightWatch.

 

 

Externe website: Livassured

https://nightwatchepilepsy.com/nl/ externe_link

 

Overzicht
vaak gestelde
vragen (FAQ)

 
Zoeken
 

Stel een
nieuwe
vraag

Opgeven voor
wetenschappelijk
onderzoek

 

Deze site maakt gebruik
van Google Analytics.